IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Életciklus elemzések

ÉLETCIKLUS ELEMZÉSEK (LCA)

“Az újrahasznosítás elengedhetetlen az italoskartonokkal kapcsolatos környezetvédelmi tényezők optimalizálása érdekében”.

Egy csomagolási rendszer vagy egy termék környezetvédelmi tényezőinek  alapos és tudományon alapuló megértéséhez az életciklus-elemzés (LCA)  használatos.
Az LCA egy termék teljes élettartama alatt annak a környezetre gyakorolt hatását vizsgálja: a “bölcsőtől a sírig”, beleértve a felhasznált nyersanyagokat, a gyártást, a szállítást és a visszagyűjtést.
Ezt mutatják az életciklus-elemzések is, mint például a berlini Német Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott “UBA-tanulmány az italoskartonokról”(www.umweltdaten.de/uba-info-presse/hintergrund/oebil.pdf).

A tanulmány áttekintette az italoskartonok minden környezetvédelmi vonatkozását, megvizsgálta a gyártási folyamatot, az összes összetevőt és az összes szállítást, pl. a nyerskarton hajón történő szállítását Skandináviából a német italoskarton-gyártókhoz. Fény derült arra, hogy különösen a töltőüzemekből a kiskereskedőkhöz történő szállításnak van jelentős kihatása a tanulmány eredményeire. Ha ezt a szakaszt tekintjük, az italoskarton sokkal előnyösebb az üvegnél, hiszen sokkal kisebb a súlya és sokkal helytakarékosabban elfér a teherautókban, valamint nem igényel hűtést. Bebizonyították, hogy egy teherautó kétszer annyi italoskartonba csomagolt tejet és gyümölcslevet képes elszállítani, mint üvegbe töltöttet.

 

Az energiahatékonyság a környezetvédelem egyik központi kérdése                            

Az aszeptikus italoskarton-doboz energetikailag hatékony, mert:
• a benne levő termék több hónapig hűtés nélkül is megőrzi az áru frissességét,
• a szállításhoz sem kellenek hűtőkamionok,
• és a kis csomagolóanyag-tartalmú, téglatest alakú doboz hatékonyan szállítható.
 

A  fejlett újrahasznosítási technológiára utalva a német környezetvédelmi miniszter is rámutatott: „nemcsak hogy több italoskarton került újrahasznosításra, de az új technológiák alkalmazásával az újrahasznosítási folyamatok minősége is javult”.

Életciklus elemzés

Egy termék hatásrendszeréhez tartozó bement, kiment és a potenciális környezeti hatások összegyűjtése és értékelése annak a teljes életciklusa során.
A német környezetvédelmi miniszter, Jürgen Trittin (Zöldpárt) (2000)
“A visszaváltható üvegek és az italoskartonok környezetvédelmi szempontból ugyanabban a helyzetben vannak. Nem a visszaváltható és az egyszer használatos csomagolási rendszer között, hanem a környezetvédelmi szempontból előnyös és a környezetvédelmi szempontból hátrányos csomagolás között kell automatikusan vonalat húzni”.


Az Állami Környezetvédelmi Hivatal  (Umweltbundesamt, Berlin) elnöke, Prof. Dr. Andreas Troge:
„ Környezetvédelmi szempontból jelentős elõrelépés figyelhető meg az egyszer használatos (egy utas)  és a visszaváltható  csomagolás esetében is.  A visszaváltható csomagolás  mellett viszont csak az egyszer használatos, de maximálisan újrahasznosítható italoskarton is rendelkezik ezekkel az egyre nyilvánvalóbb környezetvédelmi előnyökkel.“ 

 

Az ilyen jó eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen az újrahasznosítás; így Magyarországon az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés törekszik arra, hogy hasonlóan hatékony gyűjtő- és újrahasznosító-rendszert építsen ki a Magyarországon gyártott és forgalomba hozott  italoskartonok számára.


 

© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.