IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Hogyan készül az italoskarton doboz ?

HOGYAN KÉSZÜL AZ ITALOSKARTON DOBOZ?
  

A papírgyárakban  először  nagy kartonpapír-tekercseket gyártanak – ebből lesz az fő alapanyaga az  italoskarton-doboznak. Majd a papírtekercseket megnyomják, kívülről kap egy PE réteget belülről is egy PE réteget, - ha ez friss ital csomagolására szolgál, akkor csak egy újabb réteget kap belülről és kivágják a dobozformát. Az aszeptikus csomagolásnál – ezek a hosszan eltartható termékek – a belső PE réteg után következik, egy vékony Alumínium fólia, majd egy dupla belső PE réteg.

Két féle módon történi az italoskarton dobozok megformálása:
A dobozokat lehet tekercsben szállítani. És a töltőgépen történik a dobozok megformálása és megtöltése és lehetséges a kész megformált dobozt szállítani és a helyszínen már  csak megtöltik

Papír: Az italoskarton-doboz legfőbb alapanyaga 75-90 %-ban papír, amely megújuló nyersanyagforrásból (fa) származik.
   
Műanyag: Egy italoskarton-doboz csomagolóanyagának 10-20 %-a műanyag, polietilén. Ennek a tiszta, adalékmentes mûanyagnak nincs mérgező hatása a környezetre sem égetéskor, sem lerakáskor.

Alumínium: Egy egyliteres dobozban 1,5 gramm alumínium van, amely több energiát takarít meg, mint amennyit az előállítására fordítanak, mert az így csomagolt termék hűtőgépben történõ tárolása felesleges.


Az aszeptikus gyártás technológiájának kulcsa a 136-142 °C-on néhány másodpercig tartó hőkezelés, majd az azt követő aszeptikus (mikrobamentes) letöltés, amit a szakma ultrapasztőrözésnek hív. Az ultrapasztőrözött, röviden UHT (Ultra High Temperature)-tejet az angol szóhasználatban „Long Life Milk”-nek, vagyis szó szerint „hosszú életű tej”-nek nevezik.. De hasonló az eljárás a gyümölcsleveknél is csak ott alacsonyabb a hőfok. Jellemző az aszeptikus töltésre, hogy itt nem csak a baktériumokt, de azok szaporító szerveit a spórákat is megölik, ennek is köszönhető a hosszan eltarthatóság, minőségi és érzékszervi változás nélkül.

 


 

Kapcsolódó híreink
> GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ( GY.I.K)
© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.