IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Hova dobjam ?

ITALOSKARTON GYŰJTÉS 

Az italoskartonok újrahasznosításának egyetlen feltétele a használat utáni szelektív gyűjtés. 

Ezért indított kezdeményezéseket az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, hogy  a magyar településeken is gyűjtsék szelektíven az italoskartont. Igy indult el az italoskarton gyűjtése Budapesten, Veszprémben, Győrött, Turán, Sátoraljaújhelyen, Pécsett és Nyíregyházán, Sárváron és folyamatosan egyre több településen.

 

Magyarországon egyre több településen (9,1 millió  lakos) képes hozzáférni azokhoz a gyűjtőedényzetekhez, amelyek lehetővé teszik a szelektív hulladékgyűjtést.

2004-ben a Magyarországon elõállított  italoskartonok 2 %-át hasznosították újra, 2015-re ez a szám elérte a 22 %-ot, a cél egy 50 %-os újrahasznosítási arány elérése 2020-ra.

 

A hulladékgazdálkodási háttér, a kommunális szolgáltatás felkészültségének mindenkori függvénye az, hogy melyik településen, melyik hulladékgyűjtő edényzetbe kell dobni az italoskarton-dobozt.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szorosan együttműködik az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságával és a helyi hulladékgazdálkodással foglalkozó szervezetekkel és hivatalokkal, cégekkel, (vállalkozókkal) annak érdekében, hogy elinduljon az italoskartonok gyűjtése a hulladékot már szelektíven gyűjtő lakosságnál és tájékoztassák őket az italoskarton-gyűjtés lehetõségéről, értelméről, az újrahasznosítás jelentőségéről, mûködéséről.

 

Tovább javítható az italoskarton-dobozok gyűjtésének és hasznosításának rendszere, ha azokat - használat után - kilapítják, mert így jóval kevesebb helyet foglalnak a konyhában, a hulladéktárolóban és a szelektív gyűjtõedényekben. Hiszen így az edényzetbe is sokkal több használt italoskarton-doboz fér, ha ezek térfogata kisebb. Ezek után nyilvánvaló, hogy így a hulladékgyűjtő autónak is kevesebbet kell fordulnia.

Ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés a fogyasztókat arra ösztönzi, hogy használat után lapítsák ki a csomagolóanyagot és így dobják a gyűjtőedénybe.

 

 

HOVA DOBJAM?

Egyes városokban a lakosok a papírhulladékkal együtt a kék papírgyűjtő edényzetbe dobják az üres italoskarton-dobozt, máshol a mûanyag palackokkal együtt a sárga színû műanyaggyűjtő edényzetbe helyezik.

Azt, hogy melyik edényzetbe kell dobni a használt és kilapított italoskarton-dobozt, azt az alábbi piktogram minden esetben egyértelműen jelzi.

Kérjük, figyelje ezt a jelet!

iksz-fkf-print.jpgiksz-logo.jpg

                Budapest                                                Vidék

© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.