IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Vidám Doboznapok a Fővárosi Állat- és Növénykertben!

SajtÓközlemény

Azonnal közölhető 

környezetvédelmi „árukapcsolás”: Együtt jutalmazza a környezetvédő budapestieket az IKSZ és az állatkert

Italos kartondobozért kedvezményes felnőtt belépőt, az első 200 gyerek pedig naponta ingyen jegyet kap a Budapesti Állatkertbe hozott tejes és gyümölcsleves dobozokért cserébe. 

Budapest, 2009. október 8.– Kedvezményes árú felnőtt jegyet, az első 200 gyermek számára pedig minden nap ingyen gyerekbelépőt kaphatnak azok, aki fejenként legalább 10 db kiürült tejes vagy gyümölcsleves italos kartondobozt hoznak a Fővárosi Állat- és Növénykerthez október 9., 10. és 11.-én. A kezdeményezés célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők, ezáltal pedig újrahasznosíthatók. E rendhagyó, környezetvédelemre ösztönző kezdeményezés hazánkban az első példa arra, hogy egy a természetes környezet értékét megőrizni kívánó közintézmény és egy a környezet fenntarthatóságát megőrizni kívánó szervezet fog össze a lakosság környezettudatosságának erősítése érdekében. Az akció a Nana.hu portál médiatámogatásával valósul meg. 

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), amely az idén ünnepli fennállásának 5. évfordulóját, megalakulása óta a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti. Az IKSZ népszerű óvodai és iskolai, valamint lakossági szemléletformáló akcióinak köszönhetően az elmúlt 5 év során ötszörösére nőtt hazánkban az újrahasznosított italos kartondobozok mennyisége. Az akciók eredményességét jól érzékelteti az a tény, hogy az elmúlt 5 év alatt összegyűjtött és újrahasznosított kartondobozok révén a lakosok annyi papírt takarítottak meg, amennyit közel 17.600 darab felnőtt fa kivágásával és feldolgozásával lehetett volna legyártani. Ezzel egy 200 hektár nagyságú erdő kivágását tudta megakadályozni az IKSZ.  

„Habár eredményeink bíztatóak bőven van még lehetőségünk azok javítására, hiszen miközben 100 italos kartondobozból hazánkban mindössze 12 darab kerül újrahasznosításra, addig a szomszédos Ausztriában 52, Németországban pedig 65 darab. A környezettudatosság pedig nem pénz, hanem szándék és szemlélet kérdése, hiszen az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésének lehetősége ma már mintegy 600 településen, 4-5 millió lakos számára biztosított” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

„Az Állatkerttel közös kezdeményezésünk pedig pont a lakosság szelektív gyűjtésben való részvételi szándékát hivatott erősíteni, a „környezetvédelmi árukapcsolás” újszerű eszközével” – tette hozzá az igazgató asszony. „A környezet védelme nem valósulhat meg környezeti értékeink- és környezetünk tisztaságának megőrzése és a környezetterhelés csökkentése nélkül. A Fővárosi Állat- és Növénykert számára azért volt természetes e rendhagyó kezdeményezésben való részvétel, mert a Vidám Doboznapok akció egyszerre szolgálja mindhárom célkitűzést azáltal, hogy a környezettudatos látogatókat anyagi értékű természeti élménnyel jutalmazza a környezetvédelemért” – mondta Hanga Zoltán a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
 

Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9. óta enged betekintést Budapest lakosainak a természet csodálatos világába. A XXI. században a szórakoztatás mellett fontos cél a környezetvédelem népszerűsítése is. Egyértelmű volt tehát, hogy az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Vidám Doboznapok elnevezésű környezetvédelmi akciójához a Fővárosi Állat- és Növénykert együttműködését kéri.  A Vidám Doboznapok akció keretében 2009. október 9., 10. és 11-én, hétvégén a felnőttek 10 italos karton dobozért cserébe 500 forintos kedvezménnyel, az első 200 gyermek pedig naponta ugyanennyi dobozért ingyen léphet be az Állatkertbe. 

„A „minőségi” szelektív gyűjtés megvalósíthatatlan a lakosság aktív közreműködése nélkül. Ehhez pedig figyelemfelhívás és általában az emberek minél hatékonyabb tájékoztatása kell, amit nem lehet elég korán elkezdeni” – mondta Horti Zsófia, az akcióban közreműködő Fővárosi Közterület - Fenntartó ZRt. szóvivője. - „A tájékoztatásnak azonban sokkal többre ki kell terjednie, mint magára a gyűjtésre. Fontos, hogy a lakosok megismerjék a csomagolóanyagokat és magukat a folyamatokat is, amik a feldolgozás során mennek végbe.” – tette hozzá a szóvivő. 

A 75%-ban papírt (azaz megújuló erőforrást), 10-20%-ban műanyagot, és 0-5%-ban alumíniumot tartalmazó italos kartondobozt szelektíven gyűjtve és bálázva elsősorban a papírgyártás területén használják fel. A zacskós tejeket felváltó dobozos kiszerelés, az eldobható csomagoló anyagok, valamint az évenkénti 2-3%-os hulladéknövekedés teszi kiváltképp indokolttá, hogy a lakosságban tudatosuljon a tény: az italos karton bár többféle alapanyagból készül, mégis újrahasznosítható. Ezt szemléltette az IKSZ által a helyszínen tartott újrahasznosítási bemutató is. 

A Vidám Doboznapok akció menetéről részletes információt a www.italoskarton.hu és a www.zoobudapest.com oldalon találhatnak az érdeklődők. Kérjük, ne feledje: Tapossa laposra!

További információ kérhető: 

Baka Éva 

IKSZ Egyesülés

Tel: 20/9341-823

E-mail: officer@italoskarton.hu 

Hanga Zoltán

Fővárosi Állat- és Növénykert

Tel:20/200-5812

E-mail: hanga@zoobudapest.com 

Tőrincsi Tímea / Piskóti Attila

Premier Kommunikációs Iroda

Mobil: 30/490-44-44

Tel: 1/483-1860; 30/490-44-44

E-mail: sajto@premiercom.hu

© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.