IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Sajtóanyagok 2011

dupláz az iksz – Immár 50.000 gyerek gyűjtheti az italos kartondobozt

11 városban és 6 budapesti kerületben indította el környezetvédelmi programját az IKSZ

Budapest, 2011. október 24. – 250 iskola és óvoda több mint 50.000 tanulója vesz részt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 11 városban és 6 budapesti kerületben egész tanévre meghirdetett Iskolai és Óvodai Italos Karton Dobozgyűjtő Programjában. Ez a tavalyihoz képest kétszer annyi résztvevőt jelent mind az intézmények, mind a gyerekek számát tekintve. A kezdeményezés célja, hogy az iskolások és óvodások, és rajtuk keresztül pedig szüleik is megtapasztalhassák a hosszú távú szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát és hasznosságát. Túl azon, hogy a program nagyban hozzájárul a környezeti nevelés sikerességéhez, minden egyes doboz után anyagi támogatáshoz is juthatnak az intézmények. Az IKSZ programja vidéken a helyi kommunális szolgáltatók szakmai bevonásával valósul, meg míg Budapest X., XIV., XVI., XVII., XVIII., és XIX. kerületeiben a Fe-Group Invest Zrt. segítségével; Vidéki városok a programban: Debrecen, Dunakeszi Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Tiszafüred és Veszprém.

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben

 

 


a tejes és gyümölcsös dobozok mellett a pénzt is gyűjthetik a környezettudatos gyerekek

 

10 városban és Budapest hat kerületében indít nagyszabású környezetvédelmi programot az IKSZ
 

 

Budapest, 2011. szeptember – Iskolai és óvodai italos karton dobozgyűjtő programot indít az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) Budapest hat kerületében és 10 vidéki városban a helyi kommunális szolgáltató szakmai együttműködésével. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést, emellett pedig plusz bevételi forráshoz juttassa az intézményeket. A program keretében az IKSZ összesen, mintegy 750 oktatási és nevelési intézmény 150.000 tanulójának adja meg a lehetőséget, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassák a környezetvédelem ezen egyszerű módját. A gyűjtőprogram szeptember 26-tól 2012. május 15-ig tart.

 

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben 
NAGY VOLT A VIDÁMSÁG AZ ÁLLATKERTBEN

Több mint 1 tonna italos karton gyűlt össze a Vidám Doboz Napok akcióban

Budapest, 2011. szeptember 12.Két nap alatt közel 320.000 darab, azaz több mint 1 tonnányi italos kartondobozt gyűlt össze az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által immár harmadszor megrendezett Vidám Doboz Napok a Budapesti Állatkertben akciójának keretében. A hétvégén lezajlott környezetvédelmi program során, minden gyermek, ki 10 darab hulladékká vált tejes és gyümölcsleves italos kartondobozt visszahozott az Állatkert bejáratához, egy ingyenes gyermekbelépőt kapott. A rendhagyó környezetvédelmi kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy amíg 2009-ben mindössze 900, 2010-ben 1.545, addig az idén már 2.600 gyermek látogathatott ingyenesen az Állatkertbe mindössze 10 kiürült italos kartondobozért cserébe. A begyűjtött kartondobozokat - amelyek 75%-ban jó minőségű papír rostot tartalmaznak - az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elszállíttatta és újrahasznosíttatja.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben (letölthető formátumban)

a környezettudatosságot jutlamazzák

10 italos kartondobozért ingyen állatkerti belépő minden gyereknek

 

Budapest, 2011. szeptember 9. –Immár harmadik alkalommal rendezi meg Vidám Doboz Napok elnevezésű akcióját az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együttműködve. Az akcióban, minden gyerek, aki legalább 10 darab tejes vagy gyümölcsleves dobozt hoz 2011. szeptember 10-én és 11-én az állatkert főbejáratánál felállított gyűjtőponthoz, ingyenes belépőt kap. Az egyedülálló környezetvédelmi kezdeményezéshez a neves televíziós személyiség, Gombos Edina is csatlakozott, hogy az IKSZ-szel közösen hívják fel a lakosok figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és arra, hogy ez a csomagolóanyag 75 százalékban papírból készül, így teljes mértékben újrahasznosítható. A hétvége alatt a kicsik és nagyok a természet csodái mellett megismerhetik, hogy hová kell dobni az italos kartondobozt a szelektív hulladékgyűjtő szigeten ahonnan elszállítva, újrahasznosításra kerül.

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben

Az akció plakátja (letölthető formátumban)

Részvételi szabályzat


kedvezményes gyermekbelépő hulladékért cserébe az állatparkba és az Élményfürdőbe

Minden gyermek, aki legalább 10 darab italos kartondobozt hoz, kedvezményesen látogathatja meg a Nyíregyházi Állatparkot vagy a Sóstói Élményfürdőt július 9-10-én

Nyíregyháza, 2011. június 23. - „Vidám Doboznapokat” rendez a Nyíregyházi Állatparkban és a Sóstói Élményfürdőben az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), Nyíregyháza Önkormányzata és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. szakmai együttműködésével. Az akció keretében minden gyermek, aki legalább 10 darab kiürült tejes vagy gyümölcsleves kartondobozt hoz az Állatpark vagy az Élményfürdő főbejáratához július 9-10-én, 500 Ft kedvezményt kap a gyermekbelépő árából. Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból mindössze 17 kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe, annak ellenére, hogy ennek a csomagolóanyagnak 75%-a újrahasznosítható papír. Az akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a szelektív hulladékgyűjtésre ezen belül pedig a tejes és gyümölcsleves dobozok újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a Nyíregyházán és környékén élők figyelmét.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


kedvezményes gyermekbelépő hulladékért cserébe az állatparkba és az Élményfürdőbe

Minden gyermek, aki legalább 10 darab italos kartondobozt hoz, kedvezményesen látogathatja meg a Nyíregyházi Állatparkot vagy a Sóstói Élményfürdőt július 9-10-én

Nyíregyháza, 2011. július 8. - „Vidám Doboznapokat” rendez a Nyíregyházi Állatparkban és a Sóstói Élményfürdőben az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), Nyíregyháza Önkormányzata és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. szakmai együttműködésével. Az akció keretében minden gyermek, aki legalább 10 darab kiürült tejes vagy gyümölcsleves kartondobozt hoz az Állatpark vagy az Élményfürdő főbejáratához július 9-10-én, 500 Ft kedvezményt kap a gyermekbelépő árából. Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból mindössze 17 kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe, annak ellenére, hogy ennek a csomagolóanyagnak 75%-a újrahasznosítható papír. Az akcióval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a szelektív hulladékgyűjtésre ezen belül pedig a tejes és gyümölcsleves dobozok újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a Nyíregyházán és környékén élők figyelmét.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


 

SIKERES VOLT Az iksz NYÍREGYHÁZI SZEMLÉLETFORMÁLÓ akciója

Közel 150 család vett részt az IKSZ kezdeményezésén Nyíregyháza, 2011. július 12. – Népszerű volt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) Vidám Doboznapok elnevezésű akciója a nyíregyházi gyerekek és szüleik körében. A hétvégén közel 150 család kedvezményesen juthatott be az állatparkba vagy az élményfürdőbe legalább 10 darab üres tejes vagy gyümölcsleves kartondobozért, amiért az gyerekek az IKSZ jóvoltából 500 forint kedvezménnyel látogathatták meg az intézményeket. A Nyíregyháza Önkormányzata, a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. és az IKSZ szakmai együttműködésével létrejött hétvégi környezetvédelmi akció segítségével kicsik és nagyok egyaránt tanulhattak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és folyamatáról.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


Lustaság és információhiány miatt pazaroljuk el gyerekeink környezetét

 

IKSZ - Stop.hu felmérés: a megkérdezettek 52-%-a nem jut rendszeres információhoz a szelektív hulladékgyűjtésről

 Budapest, 2011. június 20.: 10-ből 8 újrahasznosítható italos karton (tejes és gyümölcsleves karton dobozok) még mindig a hulladéktelepeken végzi, mert a magyarok 57%-a breitling replica állítja, nincs a közelében elegendő szelektív gyűjtősziget, 20% körülményesnek tartja a hulladékok otthoni különválogatását– derül ki az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Stop.hu közös felméréséből. Saját bevallása szerint a magyar lakosság 67%-a gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43%-a pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja. Ezzel szemben a tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7%-a került visszagyűjtésre és újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben a kutatás adatai szerint csaknem minden második lakos állítja magáról, hogy különválogatja ezt a hulladékot.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


 

KÖRNYEZETTUDATOSABBNAK MUTATJUK MAGUNKAT, MINT AMILYENEK A VALÓSÁGBAN VAGYUNK

Felmérést végzett a magyar lakosság szelektív gyűjtési szokásairól az IKSZ és a Stop.hu

Budapest, 2011. május 31.: Saját bevallása szerint a magyar lakosság 67%-a gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékokat, 43%-a pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és a Stop.hu magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait vizsgáló közös kutatásából. Magyarországon ugyan évről-évre nő a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyisége, a lakosság mégis átlagosan évente csupán 8-10 kg hulladékot gyűjt vissza fejenként, mely jócskán az Európai Unió 20 kg / fő / év átlaga alatt marad. Ehhez az is hozzájárul, ami a felmérés eredményéből is kiderül, hogy a megkérdezettek 52%-ához nem jut el elegendő információ a környezetvédelem e területéről. A felmérésben résztvevők 57%-ánál még mindig népszerű kifogásnak számít a gyűjtőszigetek hiánya vagy távolsága, noha a gyűjtőpontok mára közel 8 millió fő számára érhetők el közvetlenül. A tejek és gyümölcslevek csomagolására szolgáló italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7%-a gyűlt vissza újrahasznosításra. Ez alapján a magyar lakosság mindössze egytizede gyűjtötte szelektíven ezt a csomagolást, miközben a kutatás adatai szerint közel minden második lakos (43%) állítja magáról, hogy él a környezetvédelem ezen mindennapi, egyszerű módjával.

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben

 

 

A felmérés eredményei részletesen (pdf)

 


ÚJRAPAPÍR AJÁNDÉK A TŰZOLTÓ UTCAI GYERMEKKLINIKÁNAKTöbb mint ezer csomag papírterméket ajándékozott az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

Budapest, 2011. április 28.: 3 teherautónyi, 2,2 tonna, újrahasznosított papírból készült higiéniai papírcsomagot kapott ajándékba a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, közel 1 millió forint értékben. A kéztörlőből, toalett papírból és orvosi papírlepedőkből álló termékcsomagot az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ajánlotta fel a klinika részére, a Tetra Pak pénzügyi segítségével, annak érdekében, hogy az anyagi támogatás mellett felhívják a figyelmet az újrapapír használatának fontosságára, környezetvédelemben játszott szerepére. Az italos kartondoboz 75%-ban papírból készül, így fontos alapanyagot jelent újrapapír termékekhez. Mivel 1 tonna fehér papír előállítását 15 fa feldolgozásával érik el, az Erdők Nemzetközi Évének keretében átadott mennyiséggel a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ és a Tetra Pak 30 fa kivágását előzte meg. Ez a mennyiség pedig egy átlagos méretű városi parknak felel meg. A beérkező papírtermékeket a fizikai erejüket számtalanszor bizonyított, világhírű Rippel fivérek segítettek elhelyezni a gyermekklinikán.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


 

MÁRCIUS 1. AZ ÚJRAPAPÍR VILÁGNAPJA: CÉL A KLÍMAVÉDELEM


1 tonna újrapapír 12 fa életét menti meg, 75%-os víz és 60%-os energia-megtakarítással jár

Budapest, 2011. március 1. - Március 1. az Újrapapír Világnapja. A Magyarországról indult nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés célja az, hogy felhívja a lakosság figyelmét a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrapapír használatának környezetvédelemi előnyeire. Kevesen tudják, hogy a papírgyártás a világ teljes energiafelhasználásának 4%-áért felelős. Ez a tevékenység 1 tonna termék előállításához minden más iparágnál több vizet használ fel, holott a papírhulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén előállítható újrapapír 75%-os víz- és több mint 60%-os energia-megtakarítással gyártható, használata pedig 12 felnőtt fát menthet meg a kivágástól. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) évek óta népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését, felhívva a figyelmet arra, hogy a világ teljes papírfogyasztásának 41%-át a papírcsomagolás gyártás adja, amely könnyen és akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

Sajtóközlemény teljes terjedelemben


Az X generációt motiválni, az Y generációt tanítani kell a szelektív gyűjtés ABC-jére

Másodszor szervez kommunikációs szakmai napot szelektív hulladékgyűjtés témakörben az IKSZ 

Budapest, 2011. február 23. – Napjainkra már otthont alapítottak az X generáció tagjai, vagyis azok a fiatalok, akik Magyarországon először tanulhattak szervezett formában az integrált hulladékgazdálkodásról, ezen belül pedig a szelektív hulladékgyűjtésről. Ma már e társadalmi réteg a szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékonyságnövekedésének motorja, hiszen csak az elmúlt két év alatt 35%-ról 50%-ra nőtt a szelektív hulladékgyűjtésben aktívan résztvevő középosztály aránya, miközben a többi korcsoport aktivitása csökken, illetve stagnál. Ennek megfelelően, a szelektív gyűjtésben résztvevő szakembereknek nemcsak az X, de már az utánuk következő Y generáció információs igényének megfelelően és az általuk használt eszközökkel és preferált stílusban kell közvetíteniük a környezetvédelem és a fenntarthatóság üzenetét. Az idén a zöld kommunikáció új trendjeinek, azaz új eszközeinek és tartalmainak bemutatását vállalta fel az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés, amely immár másodszor szervezett kommunikációs szakmai napot a hulladékgazdálkodási iparág kommunikációs szakemberei számára. A Zöld Ipar Magazin támogatásával megvalósult rendezvényen, amely az interneten is követhető volt, közel 60 helyi kommunális szolgáltató vállalat, számos civil és környezetvédő szervezet, több szelektív hulladékgyűjtés koordináló szervezet kommunikációs szakemberei és a média képviselői vettek részt.

 

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben 


Az ITALOS KARTONDOBOZOK szelektív gyűjtésével több mint 3.000 FÁT MENTETTÜNK MEG TAVALY A KIVÁGÁSTÓL

 

Fokozatosan növekszik, de még nem éri el az uniós átlagot a hazai italos karton visszagyűjtés   

 

Budapest, 2011. január 18.  – 1.700 tonna, azaz mintegy 170 kamion súlyának megfelelő italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a magyar lakosság 2010 folyamán, vagyis minden 100 forgalomba kerülő italos kartondobozból 17 darab került a szelektív gyűjtőkbe, szemben a korábbi 14 darabbal. Ezzel az eredménnyel, a Magyarország 2010-re tervezett 16%-os visszagyűjtéshez képest 17,7%-ot teljesített e csomagolóanyag tekintetében. A dobozok visszagyűjtésével közel 3.000 db felnőtt fa kivágását kerülhettük el. A dobozok újrahasznosításával például 7,5 millió darab környezetbarát iskolai füzet készíthető új fák kivágása nélkül. Az elmúlt években dinamikus növekedés volt tapasztalható tejes- és gyümölcsleves italos kartondobozok elkülönített visszagyűjtésében. 2010 végén már mintegy 5,6 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektált gyűjtésére, de ténylegesen csak 30%-uk, azaz mintegy 1.68 millió lakos gyűjtötte rendszeresen e hulladéktípust, ami egy főre vetítve átlagosan egy-két dobozt jelentett hetente, amit ők szelektíven gyűjtöttek, az asztalunkra kerülő 50-60db dobozzal szemben.

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben 


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Azonnal közölhető 

7 autó súlyával megegyező italoskartont gyűjtöttek a gyerekek

Meghosszabbítja országos környezetvédelmi akciójának időtartamát az IKSZ 

Budapest, 2011. január 7. – Eddig összesen 7.430 kg, azaz mintegy 7 személyautó tömegével megegyező mennyiségű, hulladékká vált italos kartondobozt gyűjtött vissza az a több mint 17.000 iskolás illetve óvodás kisgyermek, akik oktatási intézményei részt vesznek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által a tanév elején meghirdetett gyűjtőakcióban. A program nemcsak nevelő célzata, de díjazása miatt is kedvező fogadtatásra talált a gyermekek és a pedagógusok körében, hiszen az iskolák és óvodák minden kilogramm begyűjtött italos kartondoboz után 15 forint díjazást kaptak. Az akció kedvező fogadtatására, valamint az intézményektől érkező pozitív visszajelzésekre és kérésekre válaszolva, az IKSZ úgy döntött, hogy az akció időtartamát 2011. május 20-ig meghosszabbítja.

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Budapest

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Dunakeszi

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Gyöngyös

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Miskolc

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Szeged

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Szentendre

 

Sajtóközlemény teljes terjedelemben Várpalota

© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.