IKSZ: italos kartondobozok újrahasznosítása, szelektív hulladékgyűjtés, papír újrahasznosítás
Elérhetőségünk: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Griff Irodaház Keresés
Hova dobjam?

Selection ROCKs!

Selection ROCKs!

Kutatás

Kutatás /Felmérés 

Mindamellett, hogy sehol a világon nem létezik újratölthető változata az Italoskarton csomagolásnak még is 2 százalékát újra kellene tölteni a dobozoknak, hogy ne kelljen újrahasználati termékdíjtételt fizetnie a töltőknek. A kötelező betétdíjas rendszer bevezetése replicas de relojes españa költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontból sem jelentene jó megoldást a hulladékká vált Italoskarton dobozok hasznosítására – derül ki egy a Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézet által elkészített tanulmányból.     tovább

Az Italoskarton csomagolás hulladékgazdálkodási gyakorlata az EU-ban és Magyarországon:
Trendek és lehetőségek     

 

2015

Tanulmány a hazai Italos karton hulladék helyzetéről

A lakossági forrásból képződő, italos karton hulladékának gyűjtésére alkalmas szelektív gyűjtési rendszer csaknem az ország teljes területén elérhető a lakosság számára. Ennek ellenére annak kihasználtsága – különösen az italos karton hulladékokra nézve – alacsony, aminek növelése gazdasági és környezeti szempontok alapján egyaránt indokolt. 

Tovább a részletekre. 

2008

Szelektíven gyűjtött papírhulladék Italoskarton tartalmának meghatározása Budapesten


Az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés 2008. januárjában megbízta az IMSYS Kft.-t a szelektíven gyűjtött papírhulladék (kék konténer) italos karton tartalmának meghatározásával.
A vizsgálatokat Budapesten minden hónapban azaz 11 alkalommal végeztük. Az eredmények azt mutatják, hogy a szelektíven gyűjtött papírhulladék italos karton tartalmának aránya 3,35 % (mely még nem éri el a kívánt 10 %-ot).
Az adatok ismeretében elmondható, hogy a tavalyi évben végzett vizsgálati eredményekhez ( 2,8 %) képest közelítőleg 0,5  %-kal növekedett a szelektíven gyűjtött papírhulladék italos karton aránya.
Az eredmény jól megmutatja, hogy a 2008. évben végzett népszerűsítési kampányok kedvezően befolyásolták az italos karton visszagyűjtött mennyiségét.

Kapcsolódó háttéranyagok: ( PDF formátumban)

 Teljes vizsgálati jelentés
 Diagram
 Összefoglaló Táblázat

2007

Szelektíven gyűjtött papírhulladék Italoskarton tartalmának meghatározása


Az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés 2007. szeptemberében megbízta az IMSYS Kft.-t a szelektíven gyűjtött papírhulladék italos karton tartalmának meghatározásával.
A vizsgálatokat két városban, Budapesten 6 alkalommal, míg Győrben 2 alkalommal végeztünk. Az eredmények azt mutatják, hogy Budapesten magasabb (2,80 %) a szelektíven gyűjtött papírhulladék italos karton tartalmának aránya, mint Győrben (1,92 %).
Az eredmény azt tükrözi, hogy az italos karton arány a szelektíven gyűjtött papírhulladékban átlagosan 2,36 %, így nem éri el a kívánt 10 %-ot.
Az adatok ismeretében elmondható, hogy gazdaságossági szempontból a hulladék átvevő telephelyen az italos karton különválogatása még nem kifizetődő, ezért a szelektív italos karton gyűjtésének további kommunikálására, népszerűsítésére és oktatására van szükség. Az italos kartonok újrahasznosítása napjainkban is megtörténik úgy, hogy más típusú
papírokkal együtt - vegyes papírként - bebálázzák és papírgyárakban feldolgozzák.

Kapcsolódó háttéranyagok: ( PDF formátumban)

Teljes vizsgálati jelentés
Vizsgálatokra bontott jelentések


 

2006. évi eredmények

2005. évi kutatás

Kapcsolódó híreink
> Híreink 2010
> Híreink 2011
> Híreink 2012
> Híreink 2013
> Híreink 2014
> Híreink 2015
© 2008 - 2010 Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. Minden jog fentartva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.