Barion Pixel

5+1 Tény az italoskartonokról

Az italoskarton csomagolási technológiája az ötvenes években jelent meg Európában, hazánkban pedig több mint harminc éve forgalmazzák. Sajnos még mindig rengeteg tévhit kering az italoskartonokról: például arról, hányszor és hogyan hasznosíthatóak újra, mi készül belőlük vagy melyik szelektívgyűjtő-kukába dobhatóak.

1951-ben jött létre Svédországban a Tetra Pak AB vállalat, mely egy egészen újfajta csomagolási technikával állította elő termékeit. A lekerekített tetraéder alakú kartondobozokat úgy dolgozták ki a tej tárolására, hogy a lehető legkevesebb alapanyag felhasználása mellett biztosítsák a legnagyobb higiéniát és felvegyék a harcot a tejesüvegekkel szemben. A technológia évről évre egyre népszerűbb lett, ma pedig már szinte minden nap találkozunk vele. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy a velük kapcsolatos tényekre és érdekességekre!

Az italoskartonok élelmiszerek és azon belül főként italok tárolására, csomagolására alkalmasak. Az italoskartonok biztonságosan, a fény, a levegő és a szennyeződések által okozott minőségromlástól védik, és frissen tartják a különböző tejtermékeket, gyümölcs- és zöldségleveket a fogyasztók számára. Így bontatlan állapotban egyes típusok sok ideig elállnak hűtés nélkül, míg mások hűtést igényelnek és szintén fontos, hogy hozzáadott tartósítószert nem tartalmaznak.

Az italoskartonok többféle anyagból készülnek. Az italoskartonok különböző arányban papírból (70-75 százalék), műanyagból (20-25 százalék) és alumíniumból (5 százalék) állnak. Ezért is hívjuk ezt a csomagolást összetett, kombinált vagy többrétegű csomagolásnak. Régen a dobozok külső részét viasszal is bevonták, ma már azonban egy vékony műanyagréteg borítja őket.

Az italoskartonokból az újrahasznosítás során nem csak papír készülhet. Az italoskartonoknak vannak PE (azaz polietilén) és alumínium részei is, melyek hasznosítása kétféleképpen történhet. Egyrészt energetikai úton (a hulladék energiatartalmát kinyerve azt üzemanyagként, illetve tüzelőanyagként használják fel) másrészt egyéb műanyag termékek, például tároló vödrök vagy kerti székek előállításával. Alumíniumból edények, speciális csövek vagy redőnyök készülhetnek. Az italoskarton-dobozok újrahasznosítási eljárása során a visszanyert polietilén és alumínium a cementiparban is kerülhet további felhasználásra. Az italoskarton-dobozok feldolgozhatóak úgynevezett Tectan forgácslap formájában is, amit például bútorgyártáshoz vagy vastagságtól függően falak szigetelésére alkalmaznak az építő iparban.

Az italoskartonok papír tartalma nem csak egyszer hasznosítható újra. Az italoskarton-dobozok 75 százaléka papír, és akár hétszer is újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött italoskarton-dobozokból újrapapír-termékek készülnek, amellyel rengeteg fát óvnak meg a kivágástól.

Az italoskartonokból már művészeti alkotás is készült. A világ italoskarton-dobozokból készült legnagyobb mozaikképét az IKSZ készítette el 2016-ban a budapesti Madách Imre téren, több mint 3 500 tejes- és gyümölcsleves doboz felhasználásával. A kartondobozokat az alkotás bemutatása után összegyűjtötték és elszállították, hogy újrahasznosítsák.

Az italoskartonokat is lehet szelektíven gyűjteni.  2022. január 1-től az egész országban a kevert csomagolású hulladékok közé dobhatóak: sárga szelektív kukába vagy gyűjtőzsákba.

Te mennyi tényt ismertél már a felsoroltak közül? Válaszd te is az italoskartonokat: gyűjtsd őket szelektíven, és védd velük a környezetet!