Barion Pixel

átalakul a hazai hulladékgazdálkodás rendszere

Hazánkban 18 millió tonna hulladék keletkezik minden évben, melynek jelentős része feldolgozatlan marad. A magyar állam tavaly a probléma megoldására koncessziós pályázatot írt ki, amit a MOL Nyrt. nyert el. Az elkövetkezendő 35 évben a vállalat lesz koncesszor, aki felelős a hulladékgazdálkodásért és teljesíti az EU, illetve a magyar kormány vállalt kötelezettségeit.

Az EU szigorú irányelvek szerint határozta meg, hogy 2030-ig a tagállamoknak meg kell duplázniuk az újra feldolgozott hulladék mennyiségét. Magyarország jelenleg 37 százalékban hasznosítja újra a hulladékát A magyar kormány a hulladékgazdálkodás magánkézbe helyezésével a körforgásos gazdaság fejlesztését szeretné fellendíteni, amelyben a keletkező hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.

A koncessziós rendszer keretei között évente mintegy 4,5-5 millió tonna hulladék kezelése valósulhat meg. A MOL Nyrt. 2023. július 1-től 35 éven keresztül gondoskodik a begyűjtésről, a feldolgozásról, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat is – például százezer tonna szemét energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt tervez építeni öt éven belül, de a szelektív hulladékgyűjtés megújítását is tervezik (például új válogatókat és új hulladékudvarokat országszerte).

A MOL létrehozott egy külön vállalatot, a MOL Körforgásos Gazdaság Kft.-t, ahol már jelenleg is 150 ember dolgozik az új stratégián és az új jogszabályokon. A kiírás szabad kezet adott abban, hogy a nyertes kit és milyen díj ellenében bíz meg a tevékenységgel, tehát hogy a települések utcáiról melyik cég, milyen sűrűn szállítja majd el a szemetet, a lomot és a szelektívet, illetve utána mit kezd velük. A MOL Nyrt. hat alvállalkozóval szerződne: ezek egyike a fővárosi FKF, amely a meglévő 680 járművel, két műszakban Budapesten túl akár Pest megyét is ki tudná szolgálni. Ezen kívül megvásárolta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV) és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-t is. A cégek alvállalkozóként dolgoznak majd együtt a koncessziós célok megvalósításáért. A művelet felügyeletét a Technológiai és Ipari Minisztérium fogja végezni.

Az italoskartonok alkalmasak arra, hogy részt vegyenek a körforgásos gazdaság fenntartásában, mivel többféle anyagból állnak, melyek külön-külön is mind újrahasznosíthatóak. A papír rétegből például csomagolóanyagok, füzetek, zsebkendők készülnek, a műanyag és alumínium részeket pedig energetikai művek és cementgyárak használják fel.