Barion Pixel

Betétdíjas műanyag flakonok Szlovákiában

A Föld élővilágában manapság a műanyag okozza az egyik legnagyobb kárt. A szárazföldektől a mélytengeri területekig a hulladék 80 százalékát a műanyag teszi ki, ami az állatok egészségét is veszélyezteti. Szlovákia az év elején egy hatalmas lépést tett a műanyagszennyezés megállítása érdekében: felszámolta a nem visszaváltható műanyag PET palackok forgalmazását. Fél év alatt 2638 átvevőponton több mint 264 millió PET palackot gyűjtöttek össze.

A műanyag hulladéknak jelenleg 35 százalékát hasznosítják csak újra, ami igen negatív hatással van a környezetre. 2022 januárjában Szlovákia elfogadta a műanyagpalackok újrahasznosítására vonatkozó törvényjavaslatot, melynek keretében júliustól csak betétdíjas PET-palackok és fémdobozok forgalmazása engedélyezett. Az év eleje óta folyamatosan jelentek meg a boltok polcain a betétdíjas termékek, melyet „Z” betű jelez a csomagoláson. A palackok és dobozok 15 centért – azaz kb. 60 forintért – visszaválthatóak, és kupakkal együtt újrahasznosíthatóak. Ez az egyutas, egyszerhasználatos PET palackokra vonatkozik.

Az uniós jogszabályok értelmében 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok 90 százalékának begyűjtését, ez hazánkra Magyarországra is vonatkozik. Ezért a szlovák megyék, illetve önkormányzatok közreműködésével tisztító akciót is kezdeményeztek, melynek célja a természetben felhalmozódott műanyag palackok összegyűjtése és hasznosítása volt.

Az eldobható műanyagflakonok forgalmazását nem csak a folyamatosan növekvő mennyiségű hulladék, hanem a nyersanyagigény miatt is érdemes csökkenteni.

Hazánkban 18 millió tonna hulladék keletkezik minden évben: ennek jelentős része települési hulladék. Utóbbi 14-17 százaléka műanyag, 3-4 százaléka fém, 3,8-4,6 százaléka pedig üveg A magyarkabinet 2021. februárban meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, mely szerint Magyarországon a kötelező visszaváltás várhatóan 2024. január 1-jétől lép életbe az üveg, fém, és PET műanyag palackokra.

Az italoskartonokat bátran használhatjuk, ugyanis azok 100%-ban újrahasznosíthatóak, és nincsenek negatív hatással a környezetre. Alapanyaguk 75%-ban papír, melyhez a nyersanyag megbízható forrásból, FSC minősítéssel rendelkező fenntartható erdőkből származik, és ne felejtsük megújuló erőforrás. Az italoskartonok papír rétegéből dobozok, papírtörlő és zsebkendő is készülhet, a további rétegiet pedig energetikai művek és cementgyárak használják fel.