Barion Pixel

Hogyan lesz az italoskartonból papírdoboz?

Tudtad, hogy az italoskartonok minden része teljes mértékben újrahasznosítható? Alapanyaguk 75%-ban papír: ha szelektíven gyűjtjük őket, később új termékek, például cipősdobozok is készülhetnek belőlük. 2020-ban az italoskartonok 51 százaléka, közel 450.000 tonna került újrahasznosításra az EU tagországaiban összesen. Egyes országokban ez az arány meghaladta a 70 százalékot is. Na de hogyan működik ez a körforgás? Kik, mire, és hogyan hasznosítják a papírt, és az italoskartonok többi részét?

Az italos kartondobozok alacsony szén-dioxid-kibocsátású csomagolási megoldások. Elemeik 100%-ban újra felhasználhatóak, de az előállításukhoz használt farostok is mind fenntartható módon kezelt erdőkből származnak. Ezt nemzetközileg elismert, FSC tanúsítványok is igazolják.

Az újrahasznosítás nemcsak abban segít, hogy kevesebb fát kelljen kivágni, hanem abban is, hogy csökkenjen a természetbe kerülő hulladék mennyisége. Hogy ez megtörténhessen, tedd meg az első lépést: gyűjts szelektíven! Az italoskartonok 2022. január 1-től az egész országban a kevert csomagolású hulladékok közé dobhatóak: a sárga kukába, zsákba, sárga fedelű kukába. Laposra taposás, vagy összehajtogatás után visszacsavart kupakkal már mehetnek is a megfelelő szelektív gyűjtőedénybe!

Hogyan lesz újra papír a szelektált italoskartonokból?

Az italoskartonok papírból, műanyagból és alumíniumból készülnek különböző arányban, ezért is az a neve a csomagolásnak, hogy összetett, kombinált vagy többrétegű csomagolás. Ahhoz, hogy ezeket a rétegeket hasznosítani lehessen, el kell őket választani egymástól. Ez az elválasztási folyamat az italoskartonok pépesítési eljárása során történik.

A szelektált hulladék először a válogatóüzembe kerül, majd a kiválogatott italoskartont bálákba préselik és elszállítják a papírgyárakba. A kartondobozok itt a felhordószalagokon keresztül egy nagy turmixgép-szerű tartályba, azaz pulperbe kerülnek, ahol vízzel keverve pépesítik őket.

A pulperből a papírlevest szivattyúk szívják a papírgép felé, ahol forró hengerekben elpárologtatják belőle a nedvességet. Az így gyártott, újrahasznosított alapanyagból készült papírt méretre vágják, és nagy tekercsekben szállítják el további feldolgozásra. Az újrahasznosítási folyamat során kinyert rostokból csomagoláshoz használatos kartondoboz, kéztörlő, wc-papír, de akár könyvek vagy füzetek is készülhetnek.

A műanyag- és alumínium rétegeket egy szűrő segítségévek a papírgyártáskor elválasztják. A két réteget vagy energetikai módon hasznosítják, vagy külön-külön. A műanyag rétegből műanyag terméket pl. vödör, tálca stb. készül, míg az alumínium rétegből alumínium termékeket pl. kerékpár vázat is készítenek.

Ma hazánkban a hulladékká vált italoskarton dobozok 22 százalékát hasznosítják két papírgyárban, Hamburger Hungária Zrt – Dunaújváros és Beskidy papírgyár – Lengyelország.