Barion Pixel

A magyar lakosság 62%-a már mindent szelektíven gyűjt

Infografika

A 25-55 évesek veszik legkomolyabban a szortírozást

 

Magyarországon 10-ből 9-en szelektíven gyűjtik a papír hulladékot, ennek ellenére a tejes és gyümölcsleves dobozok több mint harmada még mindig a kommunális szemétgyűjtőkbe kerül. Az elmúlt 4 évben azonban már 8%-kal többen gyűjtötték megfelelően az ilyen dobozokat, mint korábban. A megkérdezettek 62%-a nyilatkozta most, hogy szelektíven gyűjti ezeket a hulladéktípusokat. - derül ki az Italos Karton Egyesülés által készített felmérésből. A növekedés ellenére azonban a lakosság 38%-ánál továbbra sem népszerű az italos kartondobozok szortírozása.

Az Italos Karton Egyesülés 2016 után most, 2020 júniusában ismét felmérte az ország szelektív hulladékgyűjtési szokásait egy több mint 600 fős online kérdőív formájában. Az akció célja a lakossági szelektív hulladékgyűjtési program javítása és a környezettudatos vásárlási szokások feltérképezése volt. A kérdőívből kiderült, hogy a 25-55 év közötti korosztálynál a legjellemzőbb a szelektív hulladékgyűjtés, de a fiatalabbak és az 56 év felettiek számára is fontos ez a téma. A válaszadók 61%-a vidéki megyeszékhelyen, illetve településen, 17%-a pedig a fővárosban él.

 

A tendencia javul, de még mindig van hová fejlődni

Az elmúlt időszakban az italos kartondobozban forgalmazott termékek - mint a tej és a gyümölcslé – kereslete növekedett, ugyanakkor a fogyasztás nem emelkedett jelentősen. Ennek oka, hogy a járványhelyzetben nagyobb mennyiségben vásároltak az emberek ilyen típusú termékeket tartósságuk miatt, de az átlagos fogyasztás csak minimálisan növekedett.  A hazai háztartások 41%-ánál hetente több mint 3 italos kartondoboz keletkezik, sőt a családok közel 15%-ánál ez a szám meghaladja az ötöt, 26 válaszadó esetében pedig a 10 dobozt is. Az italos kartondobozok értékes újrapapír alapanyagok, melyek visszagyűjtésével évente megközelítőleg 38.000 fát menthetnénk meg együtt a kivágástól. Az ügyfontosságára külföldön előbb felfigyeltek, a…………. haladnak az élen, akiknél ………..% az italos kartondobozok szelektálása.

A környezettudatos hozzáállás az elmúlt években egyre jelentősebb a magyar társadalomban. A lakosság közel 80%-a tudatosan választ olyan terméket vásárlásai során, melyek csomagolása legalább 30%-ban valamilyen újrahasznosított anyagból készültek. Többek között arra is kíváncsi volt az egyesület, hogy a környezettudatosság jegyében mennyivel lennének hajlandóak többet fizetni a már kedvelt termékekért újrahasznosított csomagolásban. A megkérdezettek 65%-a áldozna több pénzt azért, hogy ezeknek a termékeknek a vásárlásával csökkentse ökológiai lábnyomát.

 

Honnan tudják, hogyan kell?

Legfőbb információforrásnak továbbra is a média különböző csatornái, az internet és a szelektív gyűjtőedényeken található tájékoztató matricák számítanak. A felmérésen résztvevők válaszaiból kiderül, hogy a gyűjtést alapvetően a környezetvédelmi attitűd és a környezettudatos hozzáállás is befolyásolja, mivel a válaszadók 20%-ának neveltetésénél fogva természetes az újrahasznosítható hulladékok gyűjtése. Ehhez hozzá tartozik az iskolai edukáció, a család és az ismerősök jó példájának követése is. Annak ellenére, hogy a lakosság egyre nagyobb százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, a kitöltők 31%-ának még mindig nincs lehetőség a munkahelyén vagy az iskolájában erre.

 

Még mindig vannak tévhitek

A lakosság közel 20%-a továbbra sincs tisztában azzal, pontosan mi lesz a sorsa a szelektíven gyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozoknak. Sokan nem tudják, hogy az újrahasznosítás fontos lépcsője az elszállítást követően az italos kartondobozok válogatása, hiszen csak ezután kerülhetnek a papírgyárba a dobozok, ahol megkezdődik az újrapapír gyártása.

„-Örömmel látjuk, hogy az elmúlt négy évben növekedett a környezettudatos hozzáállás és a lakosság 62%-a gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével a fenntartható jövőt is építjük és néhány egyszerű mozdulattal sokat tehetünk a környezetünkért. Az üres dobozokat laposra tapossuk, visszacsavarjuk a kupakot, majd a lakóhelyünktől függően a szelektív gyűjtőedénybe, vagy a szelektív gyűjtőzsákba tesszük” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. – Egyesületünk továbbra is folytatja a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos ismeretterjesztő és környezetvédelmi akcióit, de a cselekvés mindenkinek a saját felelőssége. Ahogy az eredmények is mutatják, képesek vagyunk a fejlődésre, amellyel a helyes úton haladunk egy zöld jövő felé” – tette hozzá az ügyvezető igazgató asszony.

 

                                              

 

 

További információ:

Baka Éva                                                                          Isaák Virág Leona

IKSZ Egyesülés                                                                Premier Hungary Communications

Tel: 06-20/934-1823                                                          Tel: 06-30/936-2212

Email: eva.baka@italoskarton.hu      Email: virag.isaak@avantgarde.hu