Barion Pixel
italoskarton a sárgába

Gyűjtés, újrahasznosítás 

2022. január 1-től valamennyi begyűjtési rendszerünkben (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz (pl. TETRAPAK) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű, sárga jelzésű műanyag- és fémgyűjtő tartályokba. 
További információk

italoskarton a sárgába

A háztartásban keletkező műanyag, fém és italoskarton* hulladékok elhelyezhetők:

*italoskarton: kiöblített tejes-, gyümölcsleves dobozok (pl.: Tetra Pak)


 
 

Mi helyezhető a sárga jelzésű edényekbe? 

  • műanyag: kizárólag italos PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, flakonok, szatyrok, fóliák (csak csomagolási műanyag) 
  • *PET, HDPE, LDPE, PP
pet hdpe ldpe pp
  • fém csomagolási hulladék: konzerv- és italos fémdobozok (a hulladékudvarokban külön konténerekben gyűjtik) 
  • italos kartondoboz: kiöblített tejes-, gyümölcsleves dobozok (Tetra Pak) (2022. január 1-től)

Kérjük, NE dobjanak bele:  CD-lemezt, vegyszeres ill. zsíros flakonokat, műanyag játékokat, hungarocellt, ételmaradékkal szennyezett konzervdobozokat!

Mi történik a szelektíven gyűjtött műanyagokkal? 

A lakosságnál a másik legnagyobb mennyiségben keletkező hulladékfajta a műanyag, amelyből négy fő hulladéktípust (frakciót) gyűjtenek az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladékgyűjtési rendszerében:

A lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag-fém együtt gyűjtött hulladék gépi és kézi feldolgozása korszerű technológia segítségével történik. Ennek az anyagféleségnek az újrahasznosítására jól működő háttéripar alakult ki. A különböző műanyagfajtákat külön-külön hasznosítják. A vegyesen összegyűjtött műanyag hulladékokat a hulladékválogatóban anyagfajta és szín szerint különítik el. A hasznosító-üzemben ezután a műanyagokat tisztítják és darabolják, majd granulátumot készítenek belőlük, ami közvetlenül alkalmas már késztermékek előállítására.

Mi történik a szelektíven gyűjtött fémekkel? 

A vastartalmú konzervdobozokat és az alumínium italos dobozokat gépi és kézi úton válogatják. A mágnesezhető fémeket mágnesek segítségével választják szét a nem mágnesezhető alumíniumtól. A vastartalmú hulladékok újrahasznosítása több száz éves múltra tekint vissza a vas- és acéliparban. Az alumíniumdobozokból kevesebb keletkezik, de a környezetvédelmi szempontok miatt különösen fontos szelektíven gyűjtenünk azokat is. Az alumínium csomagolóanyagok minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók, és ez az eljárás rendkívüli mértékű energia-megtakarítással jár az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest.

Mi történik a szelektíven gyűjtött italoskartonokkal? 

Az italoskarton 2022. január 1-től szintén a sárgafedelű kukákban gyűjthető. A szakmában ezek társított italkarton névre hallgató többrétegű italos dobozok, ismertebb nevükön tejes- és gyümölcslés dobozok (Tetrapak). Mivel ez az anyag több rétegből áll (polietilén fólia, alumínium és papír), sokan tévesen úgy hiszik, hogy nem újrahasznosítható, pedig többféle gyártási folyamatban értékes másodnyersanyag. Darálás és a centrifugálás következtében az egyes rétegek elválnak egymástól, így külön-külön hasznosíthatók. A papírrészét a papírgyárak tudják felhasználni, míg a fennmaradó anyagokat energetikailag hasznosítják.