Barion Pixel

Miért érdemes az italoskarton mellett letenni a voksunkat?

Miből áll az italoskarton-doboz?

Az italoskarton dobozok 75 százaléka jó minőségű kartonpapírból áll, amely farostból készül, azaz megújuló forrásból származik. Az italoskarton készítéséhez felhasznált faanyag főleg a skandináv erdőkből származik, mivel az itt termelt fának van olyan hosszú farostja, amely biztosítani tudja a doboz szilárdságát. Az erdőgazdálkodás alapja, hogy mindig több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak.

1 fából 5300 doboz készíthető, amely egy átlagos család 18 évi italoskarton felhasználását biztosítja. Ha ezt a dobozmennyiséget újra hasznosítják, akkor 700 darab környezetbarát füzetet lehet készíteni – anélkül, hogy új fát kellett volna kivágni.

Egy italoskarton-doboz csomagolóanyagának 10-20 százaléka (műanyag) polietilén. Ennek a tiszta, adalékmentes műanyagnak nincs mérgező hatása a környezetre sem égetéskor, sem lerakáskor. Egy egyliteres dobozban 5 százalékalumínium van, amely több energiát takarít meg, mint amennyit az előállítására fordítanak, mert az így csomagolt termék hűtést nem igényel.

Hogy készül maga az italoskarton?

A papírgyárakban először nagy kartonpapír-tekercseket gyártanak, ebből lesz az italoskarton-doboz fő alapanyaga. Majd a papírtekercseket elszállítják az italoskarton csomagoló anyagot gyártó vállaltokhoz (Pl Tetra Pak, SIG Combibloc, Elopak) Itt történi először a dobozokra a megfelelő design nyomtatása, és utána kívülről-belülről kap egy-egy PE (polietilén) réteget, és ha a doboz friss ital pl. tej csomagolására szolgál, akkor csak egy újabb PE réteget kap belülről. Az aszeptikus csomagolásnál – ezek a hosszan eltartható termékek – a belső PE réteg után következik egy vékony alumíniumfólia, majd egy dupla belső PE réteg. Ezután kétféleképpen történhet meg a dobozok kialakítása: vagy tekercsben szállítják és töltés előtt alakítják ki a formát, vagy pedig a kész dobozokat szállítják, azaz a gyárban már kivágják a doboz formáját. Egy 1 literes doboz súlya átlagosan 30-35g.

Válogatóban az italoskarton

A Doboz újrahasznosítása

Egy szelektíven gyűjtött italoskarton-doboz papírgyári újrahasznosítása technikailag éppoly egyszerű, mint az újságpapíroké, vagy a karton dobozoké. Mivel az italoskartonok 75-80 %-ban kartonpapírt tartalmaznak, papírmalomban, mint egy afféle „túlméretezett”, mosógépben az italoskarton jó minőségű, hosszú papírrostjait elválasztják a vékony műanyag- és alumíniumrétegektől.

Ezután a rostpép egy szűrőn keresztül kifolyik a hengerből, majd a vizet elpárologtatják és elkészül az alappapír. Amiből hullámkarton doboz vagy EÜ termékek pl. kéztörlő, illetve írólap, füzetek készülnek későbbi feldolgozásnál A PE és alumínium részek hasznosítása vagy energetikai utón történik vagy szétválasszak és a PE-ből egyéb műanyag termékek pl. vödör, pad stb. készül. Az alumíniumból edények és más alumínium termékek készülnek.

Az italoskarton-dobozok újrahasznosítási eljárása során visszanyert polietilén és alumínium a cementiparban kerülnek további felhasználásra, az általában használt szénnel összevetésben sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátást okozva.

Az italoskarton dobozok feldolgozhatóak egy úgynevezett Tectan forgácslap formájában is és ezek például bútorgyártáshoz vagy vastagságtól függően falak szigetelésére alkalmazhatók.