Barion Pixel

Újrahasznosított csomagolásoké a jövő – a fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz

Újrahasznosított csomagolásoké a jövő – a fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz

 

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk. A kartondobozok újrahasznosítási aránya folyamatos nő Európában, a cél pedig az, hogy 2030-ra hogy a forgalomban levő összes mennyiség legalább 90 százalékát begyűjtsék, 70 százalékát pedig újra fel is használják.

 

A műanyaghulladék mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben világszerte, sőt, PET palackból és műanyag zacskóból percenként egymilliót használunk el Magyarországon. 2021. július 1-jén lépett életbe az egyszer használatos műanyagok (SUP - Single Used Packaging) forgalmazását tiltó kormányrendelet, amelynek célja a műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. A friss szabályozás értelmében olyan termékekből, mint például egyes műanyagzacskók, szívószálak és evőeszközök, stb. nem kerülhet több kereskedelmi forgalomba.

 

2030-ra nem kisebb célt tűzött ki maga elé az ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment/www.ace.be), vagyis az italos karton és papírgyártó EU központi szervezete, mint hogy az italos kartondoboz legyen az egyik „legzöldebb” csomagolás. Az italos kartondobozok előállítása kevesebb fosszilis energia felhasználásával és karbonkibocsátással járnak, mint a többi hagyományos csomagolási forma.

 

Az ACE hazai tagszervezete, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 17 éve tevékenykedik az italos karton szelektív gyűjtése és hasznosítása érdekében, a törekvésekről Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója az alábbiakat hangsúlyozta: „Célunk, hogy 2030-ra az egyik legfenntarthatóbb csomagolási forma az italos kartondoboz legyen. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy kizárólag megújuló forrásból származó vagy újrahasznosított alapanyagból dolgozunk és odafigyelünk a kartondobozok újrahasznosítására is. A feldolgozás alapja a hatékony begyűjtés és a válogatás, ezt mind európai, mind hazai szinten szem előtt kell tartanunk.”

 

Az italos kartondobozok termék-életciklusát tekintve kiemelkedő az előállítás környezettudatossága, illetve szembetűnő az újrahasznosítás arányának növekvő trendje is. Az ACE legutóbbi, 2019-es teljes évet vizsgáló jelentése szerint, az Európai Unió 27 országában az évek óta tartó folyamatos növekedésnek köszönhetően az újrahasznosítás aránya átlépte az 50 százalékot és már az összes forgalomban lévő italosdoboz több mint felét, 51%-át, mintegy 450 ezer tonnát újrahasznosították.

 

Például:

  • Németországban a törvényi szabályozás szerint mintegy 75 százalékot kell elérni az italos kartondobozok újrahasznosítási rátájának, miközben az aktuális arány éves szinten 78 százalék.
  • Spanyolországban több mint 80% ugyanez az arány.
  • Belgiumban még ennél is magasabb arányt, 93 százalékot sikerült elérni a helyi partner hatékony kommunikációjának és az erős kontrollnak köszönhetően.
  • A Benelux államoknál maradva, Hollandiában is komoly növekedésnek lehetünk tanúi. Magyarországon 2020-ban ez az arány mindössze 22 százalék volt. A cél, hogy 2025-re 25 százalék, 2030-ra pedig 50 százalék legyen az italos karton hasznosítási aránya, vagyis minden második doboz kerüljön begyűjtésre és újrahasznosításra.

 

Kartondoboz – PET – üveg összehasonlítás számokban

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma a PET palackokkal összevetve mintegy 47 százalékkal, míg az egyszer használatos üvegekhez képest 80%-kal kisebb. Ugyanakkor, míg az üvegek esetében egy liter folyadék tárolásához átlagosan 416-611 gramm csomagolóanyagra (beleértve a címkéket, kupakokat is) van szükség és a PET palackoknál 31-38 grammra, addig az italos kartondoboz esetében 29-36 gramm anyag is elegendő. A kartondobozok ráadásul átlagosan 75%-ban újra felhasználható anyagokból készülnek, ilyen például a papír, ami fából készült megújuló alapanyag.

Szállítási hatékonyság, vagyis logisztika szempontjából is jól látható a különbség, mivel a kartondobozok könnyebben és kisebb helyveszteséggel is pakolhatók, ezért míg egy teli kamion üvegekkel megpakolva 13 ezer liter folyadékot, addig italos kartondobozokkal 19 500 litert képes elszállítani.

 

Az újrahasznosítás iránti elkötelezettség mértéke évről évre növekszik: a 2018-ban életre hívott EXTR:ACT (https://www.extr-act.eu/) kezdeményezés keretén belül futó projekteknek köszönhetően évente mintegy 50 ezer tonna nem rostalapú komponenst – műanyag és alumínium – hasznosítanak újra az italos kartondobozokból. Ilyenek például az Ecoplasteam újrahasznosító üzeme Olaszországban, a Recon Polymers Hollandiában, a Plastigram Csehországban és a Palurec Németorszában. Az így visszanyert alumínium és műanyag összetevők újrafelhasználása hozzájárul a körkörös gazdasághoz és egyben egy zöldebb jövő kialakításához.

 

Az IKSZ-ről bővebben:

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében immár 17 éve.

 

 

További információ:

Baka Éva                                                                          Isaák Virág Leona

IKSZ Egyesülés                                                                Premier Hungary Communications

Tel: 06-20/934-1823                                                          Tel: 06-30/936-2212

Email: eva.baka@italoskarton.hu                                     Email: isaak@premiercom.hu