Barion Pixel

Az építőiparban is hasznosítJÁK az italoskartonokat

Az italoskartonok 75 százalékban papírból állnak. Az elkészítésükhöz szükséges farost FSC tanúsítvánnyal rendelkező, megújuló forrásból, fenntartható módon ültetett és kezelt erdőkből származik. Ha szelektíven gyűjtik őket, később új termékek, például cipősdoboz, kéztörlő is készülhet belőlük! A legújabb példa erre egy gipszkartont helyettesítő építőipari anyag, mely italoskartonok újrahasznosításával készül.

Az Európai Unió szigorú környezetvédelmi szempontrendszer szerint szabályozza az építőipart, melynek keretében előre meghatározott újrahasznosítási rátát is teljesítenie kell. Így az ágazat hulladéktermelését szeretnék csökkenteni. Egyes termékeket újra fel lehet használni, de vannak olyanok is, amik eleve zöld megoldásokkal készülnek, például újrahasznosított, vagy természetes anyagból.

Hogyan használják fel az italoskartonokat az építőiparban?

A GreenCon SOLUTION Kft. gipszkartont helyettesítő könnyűszerkezetes fali panelek gyártásába kezdett, melyeknek alapanyaga a szelektált italoskarton. Jelenleg egy gépsor működik, amely 50-70 tonna italoskartont dolgoz fel. A gyártás során többféle újrahasznosítható anyagot – kis sűrűségű polietilént, italoskartonokat, fűrészport, papíripari hulladékot –, valamint adalékanyagot adagol pontos mértékben, megfelelő hőmérsékleten és nyomáson. A technológia segítségével jelentős mértékben csökkenthető a gyártási folyamatokkal járó emissziós terhelés, és akár 99 százalékban válnak újrahasznosíthatóvá olyan anyagok, amelyek egyébként nem lennének azok.

A gyárban még ebben a félévben indult el a második, illetve a harmadik gépsor, így a felhasználás teljes kapacitása 150 -200 tonna. Várhatóan a következő években még több feldolgozó sort telepítenek le, melyek több, mint 3000 tonna hulladékot tudnak majd feldolgozni. A szelektív gyűjtés során a külföldi papírgyárak ugyanennyi papírt dolgoznak fel. Az italoskartonok felhasználásának aránya folyamatosan növekszik: 2021-ben közel 33 százalék volt Magyarországon. Az Európai Unióban azonban az átlag 51 százalék. Reméljük a szlovák érdekeltségű cég innovatív technológiája segít abban, hogy ne kerüljön az italoskarton külföldre: a magyar kormány pénzügyileg is támogatja a Kaposvár határában indult újrahasznosító üzemet.

A linkre kattintva videón is megtekintheti:

https://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2022/05/18/stavmat-kaposvar.html